torsdag 30 september 2010

Lite fakta om Oceanien

Vår världsdel Oceanien ligger på sydöstra halvklotet. Förutom Australien och Nya Zeeland som är de största länderna i Oceanien, består världsdelen av en massa mindre öar som ligger utspridda i Stilla Havet, samt Nya Guinea som gränsar till Indonesien.

Eftersom delar av Oceanien ligger vid ekvatorn är det väldigt varmt under de första månaderna av året. Ju längre söderut man kommer, desto svalare blir det. Nya Zeeland som ligger längst söderut har svalast klimat.

Hela Oceanien är ganska glest befolkat, dels på grund av den jätteöken som finns i Australien. Men de ställen där det finns flest invånare ligger vid vattnet på östra sidan av Australien och nordön på Nya Zeeland. Nya Guinea är mer tätbefolkat över större områden än de andra länderna.

Större delar av Oceanien är för varma för att odla och ha jordbruk på. Det är Nya Guinea som står för större delen av Oceaniens jordbruk.

Nya Guinea har en industri som domineras av kaffe, teplantager, gummi, olja och lite bananer. På Nya Zeeland finns det gott om boskap, framförallt får. Det finns även mineraler i norra delen och en del veteodling i södra delen.

Australien har tillgångar på mycket mineraler och bl.a. industrier som livsmedel-, kol-, papper- och verkstadsindustrier. De har även tillgångar på olja och naturgas.

Det största språket är nog engelskan (Australien och Nya Zeeland), samt mindre språk.

Australien, Nya Papua Guinea och Nya Zeeland kan kallas för en varsin regio. Sen kan varje ö kallas en region för sig eller så delar man in de i lite större områden, som Mikronesien och Melanesien.

/Hanna, Josefin, Karl, Paula och Camilla

4 kommentarer: