Till uppgiften Globalisering, resurser och hållbar utveckling läste jag på om Australien!
Till att börja med kom jag fram till att man kan säga att de olika delstaterna i Australien kan ses som regioner dels för att de är delstater allihopa, men även för att ganska ungefärligt inom de här gränserna har de olika resurser. Därför så kan dessa räknas som sju stycken funktionella regioner.
Som man kan se så är Australien är ett land med många naturresurser och näringar, allt från boskap till metaller till gaser till socker. Tasmanien och Victoria hade inte några näringar utmärkta på kartan. Här är några av de största näringarna i Australien:
- Frukt, sockerrör, vindruvor, bomull, vete, vin, ris, havre, oljeväxter, socker, mejeriprodukter, opium (för läkemedel), ull, kött
- Bauxit, silver, koppar, zink, bly, stenkol, brunkol, uran
Australien är ett stort industriland inom flera områden och ligger högt upp på listorna över världens största exportör av bl.a. socker och ull. Ungefär två tredjedelar av landet utnyttjas för jordbruk, men trots detta så är ändå en annan näring större än just jordbruket i Australien; turismen. År 2006/2007 utgjorde turismen 3,9% av BNP – mer än jordbruket! Energireserver är en stor resurs i landet också. Australien står för I världen står Australien för 1/3 av naturgasresurserna, 10% av oljereserverna, 20% av kolreserverna och 14% / 22% / 1/3 av uranreserverna.
Australien har väldigt stor handel med Öst- och Sydasien. Detta har blivit större då det tidigare bedrevs mer handel med EU och USA, men p.g.a. ökat antal tullregler och att Asien har blivit öppnare med utrikeshandel blev det ganska naturligt att man började bedriva handel med dem. Australien importerar mer från USA än de exporterar, och handeln mellan dessa har inte varit helt okej på grund av olika handelsavtal m.m. de senaste åren.
Länder i Asien som Australien bedriver stor handel med är bl.a. Japan och Kina. Till Japan exporteras bl.a. kött, ull, vete, stenkol och aluminium. Handeln till Kina har ökat de senaste åren och är idag det land som är Australiens viktigaste exportland som de exporterar mest till.
Andra länder som Australien handlar med är Malaysia, Sydkorea, Taiwan och Indonesien.
Att Australien är ett globaliserat land är tydligt. Det finns flera olika faktorer som visar på det. Exempel är:
- språket – engelska är huvudspråket i landet eftersom Australien mellan 17- och 1900- talet var en brittisk koloni. Språket är i sig ett globalt språk, och Australien har koppling med Storbritannien på andra sidan jordklotet.
- turismen – turister lockas som sagt från världen över för att besöka Australien.
- handeln – det är inte bara jordbruksvaror och naturtillgångar som är exportvaror från Australien, utan även bl.a. kläder, elektronikprylar, m.m. som säljs världen över. Australien är även ett land som har stor import, bl.a. av trä, livsmedel, olja
Om man går tillbaka till uranet, så är det en energireserv som är icke-förnybar, vilket innebär att den någon gång i framtiden kommer att ta slut, precis som energireserver som olja, kol och gas. Men det finns ändå möjligheter till att göra just uranet ett tiotal gånger effektivare om man använder det på rätt sätt med rätt verktyg, vilket det inte görs idag. Det är ett bra sätt att skaffa möjlighet att kunna använda det lite längre.
Om man ska se ännu lite längre så hittade jag en del artiklar om att man börjat planera världens största solenergi-"plats" i Australien. Solenergi tycker jag absolut räknas som hållbar utveckling, och väldigt smart med tanke på att Australien har ett klimat som absolut uppmuntrar till detta. Det är dock väldigt dyrt att bygga detta, och det är bara en liten del av all solenergi som tas till vara på (resten blir bara värme).
Turismen är även en resurs inom landet som jag tror kommer att fortsätta gå med vinst. Miljödelen av den hållbara utvecklingen tjänar dock inte på turismen, med tanke på alla utsläpp från flygplan, båtar, bilar, m.m. Men både den sociala och ekonomiska biten gynnas. Det är ganska troligt att intresset för Australien stannar som det är eller ökar, och turister är redan nu en stor inkomstkälla. Detta är utvecklande för landet i sig och invånarna, som alla gynnas med nya arbetsplatser och inkomster.
/ Hanna